Wiskunde: voor de meeste kinderen is dit zeker niet het favoriete vak dat op school wordt aangeboden. Het is echter wel een verplicht vak, waardoor iedereen ermee te maken krijgt. Je kunt dus niet voorkomen dat jij huiswerk meekrijgt en moet leren voor examens. Wij horen regelmatig dat kinderen het lastig vinden om wiskunde te leren. Dit is inderdaad ook niet makkelijk. Wil jij kinderen ook helpen bij het leren van wiskunde? Dat kan met behulp van onderstaande vijf tips.

1. Let goed op in de les

Kinderen die wiskunde saai vinden, letten niet goed op tijdens de les. Dit is echter wel belangrijk, zeker wanneer zij het lastig vinden. Zorg er dan ook altijd voor dat kinderen zich volledig focussen op de materie in een les. Een leraar legt het dan uit, waardoor kinderen het sneller begrijpen.

2. Huiswerk maken

Om de berekeningen, formules en sommen bij wiskunde te leren, is huiswerk maken een must. Op deze manier passen kinderen het geleerde namelijk toe in de praktijk. Werk als ouder of leraar dan ook actief mee aan het huiswerk en zorg dat het telkens gemaakt wordt.

3. Creëer ruimte voor vragen

Een wiskundeles wordt vaak behoorlijk volgepropt. Er wordt uitleg gegeven over bepaalde onderdelen en voor je het weet is de les weer voorbij. Op deze manier is er geen gelegenheid tot het stellen van vragen. Kinderen die het niet begrijpen, worden zo met een kluitje het riet ingestuurd. Zo leren zij het natuurlijk nooit. Biedt kinderen dan ook altijd de mogelijkheid om vragen te stellen.

4. Kijk huiswerk na

Kinderen krijgen nagenoeg altijd huiswerk mee na afloop van wiskundelessen. Het is belangrijk om deze opdrachten altijd na te kijken. Op deze manier kunnen de kinderen namelijk leren van hun fouten. Vaak doet de leraar/lerares dit op school. Is dit niet het geval? Kijk de wiskundeopdrachten dan als ouder zelf na.

5. Adviseer ze een rekenhulp

Heb jij te maken met kinderen die wiskunde ontzettend lastig vinden? Dan doe je er goed aan ze een rekenhulp te adviseren. Op het internet vind je er tegenwoordig genoeg van. Zorg wel dat je een goede rekenhulp vindt voordat je deze aanbeveelt. Er zijn namelijk genoeg websites die gaan over een rekenhulp, maar er vervolgens geen aanbieden. Deze sites proberen alleen maar websitebezoekers te trekken door websiteverkeer te kopen. Niet handig dus. Kom jij een tech blog tegen over een rekenhulp? Laat deze dan bij voorkeur links liggen. Een tech blog gaat namelijk vaak over hele andere onderwerpen en niet over een rekenhulp.

3 Replies to “De vijf beste tips om wiskunde te leren”

1. Ik vind het echt bijzonder treurig hoe het met het hoofdrekenen gesteld is in Nederland. En hoe komt dat? Juist, door de rekenmachine er direct maar bij te pakken. Wij moesten vroeger alles uit ons hoofd doen, dus waarom zou je dat nu niet meer doen. Er zijn genoeg kinderen die niet eens de uitkomst weten van de som 9 x 7, dat is toch schandalig!

2. Voor mijn werk moet ik dagelijks allerlei berekeningen maken. Wat dat betreft ben ik blij dat er programma’s zijn die je dit werk uit handen nemen. Buiten dat om probeer ik natuurlijk wel zoveel mogelijk uit mijn hoofd te doen. Hoofdrekenen is namelijk ook belangrijk.

3. Afgelopen schooljaar voor het eerst kennisgemaakt met de grafische rekenmachine. Er zitten zoveel toetsten op het apparaat, dat ik nog lang niet alles gebruikt heb. Toch ben ik nu al blij dat ik er eentje heb. Je kunt er zoveel dingen mee doen, zelfs spelletjes spelen tijdens de les, haha