Cijferhaai

Wat is cijferhaai?

Cijferhaai is een softwareprogramma dat kan worden ingezet bij kinderen met een rekenachterstand of dyscalculie. Inhoudelijk wordt het gehele rekendomein van groep 3 t/m groep 8 in het programma opgenomen. Er kan dus bijvoorbeeld geoefend worden met basale vaardigheden zoals optellen onder de 10. Het is echter ook mogelijk om sommen met breuken en procenten uit groep 7/8 te oefenen. Een groot voordeel is dat er onbeperkt kan worden geoefend met geïsoleerde type sommen om een bepaalde oplossingsstrategie goed in te oefenen.

Voor wie is cijferhaai bedoeld?

Cijferhaai is bedoeld voor kinderen met een rekenachterstand of dyscalculie.
Het programma kan zowel door scholen (netwerklicentie) als door ouders (stand-alone licentie) worden aangeschaft. Zowel op school als thuis kan het programma gebruikt worden om op een leuke manier extra oefening te bieden aan kinderen die dit nodig hebben.

Wat zijn de mogelijkheden van Cijferhaai?

• Rekenspelletjes op maat
    Met cijferhaai is het mogelijk een 40-tal spelletjes te spelen om zo de geselecteerde rekenvaardigheden te oefenen. Het softwarepakket bestaat uit twee hoofdmenu's. In het eerste menu kan het juiste rekenonderwerp worden gekozen. In het tweede menu kan het spelletje worden geselecteerd waarmee de rekensommen worden geoefend. Het pakket biedt dus de mogelijkheid om exact te kiezen WAT er geoefend moet worden, en HOE dit moet gebeuren.
  • Uitprinten van oefensommen
    Per rekenonderwerp kunnen oefenbladen worden geprint met sommen. De bladen worden door het programma steeds opnieuw gegenereerd. Er is dus geen beperking in de hoeveelheid oefenbladen. Een bepaalde rekenstrategie kan dus net zolang worden geoefend totdat deze voldoende wordt beheerst. In het printmenu bestaan verschillende mogelijkheden om de sommen weer te geven. Optelsommen kunnen bijvoorbeeld naast elkaar worden gezet of onder elkaar. De gebruiker kan ook eigen sjablonen ontwerpen waar de hoeveelheid sommen en de opmaak daarvan kan worden vastgelegd. Het is tevens mogelijk op de oefenbladen tekst toe te voegen met bijvoorbeeld instructies.
  • Opstellen van individuele oefenprogramma's
    In het programma kunnen individuele profielen voor ieder afzonderlijk kind worden opgesteld waartoe een aantal rekenonderwerpen en spelletjes door de leerkracht of ouder zijn geselecteerd. Zo kan het kind dus zelfstandig oefenen zonder dat te makkelijke of te moeilijke onderwerpen worden aangeklikt.